Nämä viisi kirjaa palkitaan

Viisi inhimillistä romaania palkitaan

Kirja-Millennium on päässyt loppusuoralle. Viidestä kirjasta valitaan ”vuosituhannen inhimillisin romaani”, ja neljä muuta kirjaa palkitaan lahjakortilla.

Viiden kirjan valintaperustelut löytyvät kirjaesittelyjen lopusta: Nämä viisi kirjaa muodostavat aikajanan suomalaisten historiallisesta kokemusmaailmasta kieltolaista nykypäivään.

Kirsti Ellilä: Lepra

978-952-270-421-4

304 sivua

Kustantaja: Arktinen Banaani 2019

Kirjoittaja: Vuonna 1958 syntynyt kirjailija, joka on koulutukseltaan uskontotieteilijä.

Tarina: Matilda siirtyy leprasairaalan johtajaksi 1920-luvun alkupuolella. Taustalla on hänen siskonsa sairastuminen, ja Matildaa kaivataan Dragsvikin sotavankileiriltä ottamaan leprasairaalan haltuunsa. Eletään kieltolain ja korkean moraalin aikaa, ja molempia, lakia ja moraalia, venytetään. Leprasairaalan potilaiden elämänkohtalot kiertyvät dramaattisten tapahtumien kautta loppuhuipentumaan, joka jättää lukijan tunteiden valtaan.

ARVIOT

Kieli: Hyvää kirjakieltä, helppolukuinen kirja, joka pitää hyvin otteessaan.

Ihmisyys: Suuria tunteita, ihmisyyden oleellisimpia kysymyksiä suhteessa järjettömiin sääntöihin ja ihmisen suvaitsevaisuuteen.

Keskinäinen ymmärrys: Moraalisesti itseään ylempitasoisina tuntevien vastuuhenkilöiden ja halveksituimpien potilaiden ristiriidoista löytyy vaikuttava lopputulos.

Toivo: Suuri toivon sanoma.

Matka: Kirja kulkee Orivedellä sijaitsevasta leprasairaalasta Helsinkiin ja muualle, mutta ennen muuta kirjassa kuljetaan ajassa, seuraten yhteiskunnallista, terveydellistä ja itse elämän kehittymistä aikajanalla.

Alustava arviointi: 5 / 5

Kunniamaininta: Hieno aikalaiskuvaus, joka koskettaa syvältä.

Perustelu: Kieltolain ajalle sijoittuva tarina antaa ihmisten rikkoa tiukkoja lakeja ja moraalisääntöjä, inhimillisyys suvaitaan ja hyväksytään ja lopulta sairaskin ihminen saa oikeuden elää. Suuri sanoma, hieno kirja.

Leena Valkonen: Inkeriläisperheen lähdön ajat

978-952-252-593-2

184 sivua

Kustantaja: Aikamedia Oy

Kirjoittaja: Vaasassa syntynyt Leena Valkonen paljastuu kirjassa Mikko Kolomaisen tyttäreksi, minun suosikkisisarukseni lapseksi. Kirjan lopussa kerrotaan kirjan tutkimusvaiheista, joka lisää tarinan kiinnostavuutta.

Tarina: Mikko Kolomainen pakenee Rajajoen yli Suomen puolelle Neuvostoliitosta. Kolomaisen perheen eri jäsenet esiintyvät tuokiokuvina niin etsimässä pääsyä Petsamoon, joutumassa Siperian vankileirille, asettumassa asumaan Suomeen tai Ruotsiin, kunnes vanhemmat menehtyvät, lapset kasvavat vanhuksiksi, lastenlapset ylläpitävät sukulaissuhteita ja kirjoittaja asettaa itsensä tarinan jatkumoon, osana sukututkimusta ja arkistojen penkomisia. Tarina on sydäntä särkevän riipaiseva kertomus Inkerinmaan Venjoen Porun kylästä karkotetun suurperheen vaiheista Stalinin ja sota-ajan Neuvostoliitosta suvun hajoamiseen eri puolille Pohjois-Eurooppaa, ja inkeriläisten pakkopalautuksiin takaisin Neuvostoliittoon, kun samalla suvun identiteetti vaivoin säilyy eri sukupolvien aikajanalla.

ARVIOT

Kieli: Hyvää ja luettavaa suomen kieltä, mukana autenttisia kirjeitä ja sitaatteja oman aikansa inkeriläisten kirjoittamina

Ihmisyys: Kirja on suuri ihmisyyden ylistys pahuuden keskelläkin

Keskinäinen ymmärrys: Saman suvun edustajat ovat syntyneet kuka Venäjällä, kuka Suomessa, kuka Ruotsissa, selviytyneet Stalinin vankileireiltä ja saksalaisten leiriltä Virosta, ja heitä yhdistää sama koti Inkerinmaalla.

Toivo: Elämänhalu, selviytyminen Stalinin vainoista ja suvun tarinan jatkuvuus tuovat toivoa lukijalle.

Matka: Kirja liikkuu Rajajoen ylittämisestä ja Petsamoon pakenemisesta Siperian vankileireille, Viroon, pakomatkalle Ruotsiin ja aina Barcelonan kautta Kanadaan ja lopulta Air BnB -asuntoon Tampereelle

Alustava arviointi: 5 / 5

Kunniamaininta: Inkeriläisten tarinaa ei ole kerrottu riittävästi, muistaen, että 50.000 inkeriläistä jouduttiin pakkoluovuttamaan takaisin Stalinin Neuvostoliittoon. Tämä kirja riipaisevalla tavallaan tuo yhden suvun tarinan elävällä tavalla. Ehdoton lukusuositus ja vahva ehdokas viiden parhaan joukkoon.

Perustelu: Suomalaiset eivät tiedä suurempaa pahuutta kuin Stalinin Neuvostoliitto. Inkeriläisten kohtalot ovat osittain unohtuneet. Tämä kirja tuo esille toivon sanoman suurimman pahuuden edessä. Tärkeä kirja, joka koskettaa syvältä.

Minna Mikkanen: Kotijoukot

978-952-355-050-6

274 sivua

Kustantaja: Reuna Oy 2020

Kirjoittaja: Kuopiolainen kirjailija, jonka sukujuuret ovat Maaningalla, ja on myös kirjoittanut rikosnovelleja.

Tarina: Pieni kylä Savossa jatkosodan aikana, naiset hoitavat lapsia ja maatilaa, miehet ovat sodassa. Kaksi sotavankia tekee miesten töitä ja toinen, inkeriläistaustainen ja suomeakin puhuva Igor flirttailee Hilkan kanssa. Isä haavoittuu sodassa, tulee lomille ja pian

ARVIOT

Kieli: Hyvää suomen kieltä, dialogit ovat Maaningan murretta, lopussa evakot tuovat oman värinsä keskusteluun. Hyvin kirjoitettu romaani.

Ihmisyys: Lämminhenkinen tarina sisältää aitoja tunteita ja haastavia ihmiskohtaamisia.

Keskinäinen ymmärrys: Rakkauden dilemma, voiko sodan keskellä rakastua ”ryssään”?

Toivo: Sota päättyy, isä ja poika palaavat sodasta, uusi elämä syntyy rauhan jälkeen, ihmisyys voittaa mielettömän sodan.

Matka: Matka ajassa, sodan riehuessa, kohti rauhaa.

Alustava arviointi: 5 / 5

Kunniamaininta: Erinomaisesti ja lämminhenkisesti kirjoitettu jatkosotaan sijoittuva romaani.

Perustelut: Jatkosodan odotukset ja lopputulos ovat suomalaisten suurin trauma, joka on synnyttänyt jälkiviisastelua ja nihilismiä. Tämä lämminhenkinen kirja jätti jäljen sieluun.

Lauri Sallinen: Ihmisen äärellä

978-952-94-6107-3

160 sivua

Kustantaja: Arvoka 2022

Kirjoittaja: Jyväskylässä asuva 1979 syntynyt aforismikirjailija.

Tarina: Mikael asuu kylässä, jossa ihmisillä on paha olla. Hän eristäytyy metsään kahdeksi kuukaudeksi ja sen jälkeen lähtee kylän raitille, jossa hän tapaa erilaisia ihmisiä. He kutsuvat Mikaelia surun runoilijaksi, esittävät tälle kysymyksiä, joihin Mikael vastaa aforismeilla. Lopulta Mikael taas eristäytyy yksinäisyyteen, kunnes ihmiset tajuavat Mikaelin sanoman arvon ja palaavat hänen luokseen. Kylä eheytyy.

ARVIOT

Kieli: Hieman vanhahtavaa mutta virheetöntä suomen kirjakieltä. Kirjassa ei ole yhtään modernia uutta sanaa, vaan teksti vaikuttaa ajattomalta.

Ihmisyys: Ihmiset kysyvät, Mikael vastaa. Teksti pureutuu syvälle ihmisyyteen.

Keskinäinen ymmärrys: Tarinan lopulla eri ihmiset paljastavat, miten Mikaelin vastaukset ovat vaikuttaneet heihin, ja he ymmärtävät paremmin oman elämänsä ongelmia.

Toivo: ”Me elämme siitä toivosta, joka on meissä”, vastaa Mikael, mutta syventää, että toivo on halua sulautua ikuisuuteen.

Matka: Mikaelin eteneminen ihmisen luota toisen ihmisen luokse tahdittaa muuten haastavaa kirjaa.

Alustava arviointi: 5 / 5

Kunniamaininta: Erittäin syvältä luotaava, romaanin muotoon puettu aforismikirja, josta riittää ammennettavaa. Täytyy lukea hitaasti ja/tai moneen kertaan.

Perustelu: Mieleeni tulivat kylmän sodan ajalta herätyskristillisyys 1970-luvulta, joka saattoi olla amerikkalaisten yritys pitää suomalaiset läntisessä maailmassa. Tuon ajan hengellisyys on historiaa, mutta tämä kirja tuo henkisyyttä ja inhimillisyyttä ilman organisoitua uskonnollisuutta ja paatosta.

Jarmo Stoor: Prässi

978-952-351-493-5

214 sivua

Kustantaja: Into Kustannus Oy

Kirjoittaja: Helsingissä ja Oulussa asuva maailman vahvin kirjailija, joka on voittanut rugbyssä SM-pronssia ja saanut 20 kertaa SM-mitalin ja kaksi kertaa MM- ja EM-mitalin kilpakädenväännössä.

Tarina: Luin aikoinaan puoleen väliin Volter Kilven ”Alastalon salissa” ja tuntui, että siinä vaiheessa oltiin ehditty kävellä salin halki ja sieltä toinen rupeama tupakkahyllylle. Siihen saatiin uppoamaan yli 400 sivua. Stoorin kirjassa ehditään saada yksi kädenvääntö loppuun. ”Kilpakädenvääntö on maailman nopein kamppailulaji. Ottelu kestää sekunteja, maksimissaan minuutteja”. Tämä on lähtötilanne, ja silti yhtä ottelua käydään yli 200 sivun verran. Omaelämänkerrallisessa romaanissaan Stoor ei taistele pelkästään turkkilaista vastustajaa, tai edes rikollisen epäoikeudenmukaista tuomaripeliä vastaan. Ei, Stoor taistelee itseään vastaan, omaa järkähtämätöntä enontekiöläistä henkistä kanttiaan vastaan. Sitä mukaa, kun sekunnit muuttuvat minuuteiksi, ja ottelu keskeytetään tuomaripelillä, uudestaan ja uudestaan, käy Stoor läpi koko lapsuutensa ja nuoruutensa taistelut, pettymyksiä ja tappioita, pieniä ja suuria voittoja, ja tietysti naisten kanssa vehtaamista peilaten, EM-kädenväännön jatkuessa sivu sivulta.

ARVIOT

Kieli: Stoor käyttää taitavasti lappilaista murretta sujuvan ja lukemaan innostavan kirjakielen seassa.

Ihmisyys: Stoor käy läpi koko ihmisyyden ja ihmiselämän kirjon taistelussaan epärehellisyyttä, heikkoutta ja laiskuutta vastaan.

Keskinäinen ymmärrys: Jos jokainen viisikymppinen saisi kertoa koko elämäntarinansa tässä mittakaavassa, ihmisten olisi helpompi elää ja ymmärtää toisiaan.

Toivo: Viisikymppinen mies käy läpi koko elämänsä taistelut, kohdatessaan elämänsä haastavimman taistelun, antamatta kertaakaan periksi. Tämä, jos mikään, tuo toivoa ihmiselämään.

Matka: Kirja on matka ajassa lapsuudesta Bulgarian Sofiaan, missä koko Eurooppa kohtaa epäreilun kilpailun merkeissä.

Alustava arviointi: 5 / 5

Kunniamaininta: Romaanimuotoon puettu omaelämäkerta, urheilukirja ja silti kaikki elämän kirjot sisäänsä sulkeva lukukokemus.

Perustelu: Siirrytään nykyaikaan ja suomalaisten omalle kotikentälle: kilpaurheiluun. Taistelussa turkkilaista kädenvääntäjää ja epäoikeudenmukaista tuomaripeliä vastaan, todellinen taistelu käydään suomalaisen miehet historiaa vastaan: onko yksilöllä vahvuutta ja voimaa nousta menneisyyden varjoista voittoon? Tämä kirja on kuin sadan vuoden kärsimyksen sulkeva ympyrä: historian demonien keskeltä voittoon.

Yksi vastaus artikkeliin “Nämä viisi kirjaa palkitaan”

  1. […] Yhdentoista kirjan joukosta valittiin viisi palkittavaa, loppukilpailuun pääsevää ehdokasta. Kirjojen arvioon lisättiin perustelut loppukilpailuun pääsemisestä. Viisi kirjaa on esitelty täällä. […]

    Tykkää

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus